„Общинските жилища са удобен инструмент за таен подкуп“

Проверката на Върховната административна прокуратура за законността на вече приетите общински наредби за социалните жилища в страната е провокирана от разкрития на съветника от Стара Загора Янко Янков за нарушения в града. Това съобщи самият той в предаването „Час пик“. Създадената и председателствана от него временната комисия за проверка на общинските жилища в  Стара Загора е открила, че в общински жилища има настанени кметове и прокурори. „По публикации за това в медиите, главният прокурор Сотир Цацаров се самосезира“, уточни общинският съветник.
В писмо до Янков Сотир Цацаров е настоял да му бъде предоставена информация за настанените в социалните жилища. При последвалите проверки и на други места в страната се оказало, че има нарушения навсякъде.
„Общинските жилища са един инструмент за тайно подкупване – даваш жилище на някой „наш човек“ и той вече ти е верен“, смята Янков.
Наред с хората от властта настанени в тези жилища, комисията открила и нарушения, допускани от по-ниските нива на администрацията. „От отделите и от дирекциите са пускали хора да стоят в жилищата срещу определена сума. Имам няколко записа, които също ще предам в прокуратурата за това, че са давали пари на определени служители, за да бъдат настанени. Служителите вместо да проверяват стриктно документите са си затваряли очите. Хора, които са имали доходи над допустимите, и не са отговаряли на изискванията са били настанени“, твърди общинския съветник.

Източник БНР