Сигнализираха прокуратурата за нередности с общинските жилища в Стара Загора



Сигнал в прокуратурата заради съмнения за корупционни практики при настаняване в общински жилища в Стара Загора е подал общинският съветник  Янко Янков, който е и председател на Временната комисия в Общинския съвет за извършване на проверка на документите на настанените наемателите в общински жилища. Янков посочва, че сигналът е мотивиран от множеството сигнали и оплаквания за начина на предоставяне на въпросните жилища и поради това, че в 90% от проверените документи са открити нередности.
Според него близо 120 жилища са с предписания от комисията за освобождаване, поради неправомерно настанени в тях наематели.
„Предоставили сме доклада на комисията и 3 броя дискове със записи заедно със сигнала. Силно се надявам, че прокуратурата ще извърши обстойна и задълбочена проверка, и ще има повдигнати обвинения. От друга страна съм поискал дисциплинарни наказания на отговорните лица, тъй като не е нормално млади семейства с малки деца, които имат крещяща нужда от тези апартаменти да плащат по 300- 400 лв на свободния пазар, а хора с връзки, приближени до власта и с високи доходи, срещу някой лев или обаждане на подходящия човек да получават жилище с наем между 50 и 80 лв. Това е срамно и позорно действие за всеки забъркал се в тези схеми и заслужава цялата строгост на закона“, се посочва в съобщението на Янко Янков.