Янко Янков организира протест срещу "Стратегия за детето 2019-2030"!


ОЩЕ КОЛКО ЩЕ СПИМ? ВСИЧКИ НА 7.09 НА ПРОТЕСТ, ОТ 18.00, ПРЕД ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ.

Пребити и изнасилени деца в норвежки институции - Barnevernet остава безмълвен
Ако родител напляска детето си, това означава огромен проблем за Barnevernet, но ако служител на Barnevernet или служител на социална институция бие дете, нищо не се случва. Редица родители, чиито деца са бити и / или бити и изнасилвани в норвежки институции, решиха да говорят.
За съжаление, вместо да помогнат , тези институции причиняват на децата неприятни преживявания и травми до края на живота им. Децата са многократно бити, а някои от тях дори са насилвани или изнасилвани.
Доскоро, случилото се в институциите не можеше да бъде разследвано. Въпреки че родителите многократно се оплакват от ужасните практики в институциите, те бяха пренебрегнати и органите казваха, че това не е възможно. Обикновено полицията разпитва служители на дадена социална институция и след това слачая отпадаше.
Юристи, психолози и активисти, които се борят с Barnevernet, започнаха системно да събират случаите, показващи съмненията относно норвежката институционална грижа. Те събраха много случаи и доказателства, показващи как жестоко са били третирани с деца в институции и в приемна грижа (за повече подробности вижте статията на норвежкия вестник Aftenposten от 2011 г. Родителите сега искат тези случаи да бъдат открити и разследвани отново.
Моника е един от родителите, които не се страхуват да говорят открито за ситуацията в Норвегия. Дъщеря й многократно е била малтретирана, жестоко бита и изнасилвана в институция, където е настанена, тъй като тя съобщава, че баща й я насилва. Всички очевидни признаци на насилие бяха отречени от институцията и бяха описани като „самонараняване“ ,като реакция на лошото влияние на нейното семейство. Институцията и Barnevernet омаловажиха случая и започнаха да заплашват майката със забраната да се вижда с дъщеря си. Делото все още не е приключило.
Друга майка по време на посещение тайно направи снимки на дъщеря си тийнейджър, за да докаже, че е била жестоко душена. Дъщерята твърди, че е била неколкократно физически наказвана за всяко престъпление и че наскоро е била насилвана от затворник на шестнадесет години в тази институция. Barnevernet твърди, че очевидният натъртване на врата на дъщерята е само алергична реакция и отказва да се занимава повече със случая. Barnevernet също отрича сексуалните атаки и твърди, че дъщерята е измислила всичко.
Преди около две години, когато чух за случаите на пребити и изнасилени деца в норвежки институции и приемни домове, не исках да им вярвам. И затова се опитах да проверя всички претенции и прекарах много часове в четене на случаите и разглеждане на снимките. Имах шанс да се срещна с малтретираните деца и техните родители и станах уверен, че много от тези случаи са истина.
Когато попитах норвежки политици за тези случаи, те предимно мълчаха или казаха, че нищо подобно не може да е вярно. Някои отговориха, че става въпрос за „руската пропаганда“ срещу Норвегия, защото Русия мразеше Норвегия, защото с норвежкия суров нефт и газ Европа не зависи от Русия. Това изявление обикновено избледнява с първите снимки на жертви и записи на случаи. Тогава те замълчаха или казаха, че трябва да са случаи на злоупотреба.
Радвам се, че те са норвежци, които документират случаи на кражба на деца, изтезанията и малтретирането им от служители на норвежките социални служби. По този начин не е възможно да се твърди, че някой отвън е измислил делата, или че това е „руската пропаганда“.
Колкото по-рано Норвегия успее да се погледне в огледалото по отношение на Barnevernet и да признае грешките си, толкова по-бързо ще бъде възможно да се направи нещо с грешките на тази организация. Необходимо е норвежките политици да се събудят и да решат да поемат контрола над всичко, което наистина се е случило с „защитата на децата“ в тяхната страна през последните години